Nyhetsbrev september 2024

En ikon med ett brev

För tionde året i rad arrangeras eMedborgarveckan och det firar Digidel med att starta ett nyhetsbrev – nu är det dags!

Syftet med nyhetsbrevet är att sprida kunskap om arbete för att öka digital delaktighet.
 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
 
Sammanfattning | Hur ska vi uppnå den gemensamma nyttan med digitalisering? Vi frågade Ann Wiklund, en av grundarna av eMedborgarveckan. Här finns även länkar till aktuella föreläsningar, spännande insikter från Digidelnätverkets statistikinsamling och tips på kommande arrangemang.
 
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vardagens e-tjänster måste vara enklare!

Intervju med Ann Wiklund som var med och startade eMedborgarveckan för tio år sedan. Ann Wiklund menar att målet borde vara att de digitala lösningarna blir så enkla att använda att man knappt märker att de är digitala. En bra digital lösning väger upp för olika kognitiva svårigheter genom kompensatorisk funktionalitet. Som samordnare för Digidelnätverket jobbade Ann Wiklund under många år med att sprida kunskap om vad som orsakar digital exkludering i samhället. Hon menar att det är ett stort problem att allmänheten idag är beroende av stora digitala lösningar som är svåra att använda.

Läs hela intervjun med Ann Wiklund

Digital delaktighet och välfärdsbibliotek

Ett välfärdsbibliotek är en öppen plats, ofta i kommunal regi, där invånare eller personal kan utforska och ibland låna hem olika typer av välfärdsteknik som kan underlätta i vardagen. Förra året startades nätverket Välfärdsbibliotek för erfarenhetsutbyte av att starta eller driva välfärdsbibliotek. På senaste nätverksträffen presenterade Terese Raymond, Digidel, rapporten “Digital delaktighet. Digitalisering som inte lämnar någon utanför”. Rapporten är en genomgång av olika områden som påverkar möjligheten att vara digitalt delaktig i samhället.

Ta del av inspelningen från nätverksträffen den 18 september

Insikter från statistikinsamling 1.0

Under 8 veckor i maj och juni 2024 hjälptes vi i Digidelnätverket åt att samla in och kategorisera frågor relaterade till digital vardag. Totalt registrerades 2210 stycken av allmänhetens frågor på bibliotek runt om i landet. Av materialet framgår att en stor del av alla ärenden kan relateras till utskrifter, kopiering och skanning. En av orsakerna är att många digitala lösningar bygger på att användaren bifogar filer av olika slag. Det är även vanligt att besökare vill ha en fysisk utskrift av digital information, oavsett om det är en räkning eller ett foto. Av totalt 2210 ärenden är 1339 stycken, det vill säga 60 procent, på något sätt relaterade till bibliotekets skrivare.

Ärendeinsamlingen har uppdaterats i en gemensam workshop och öppnar inom kort för en ny insamling av allmänhetens frågor. Kontakta oss om ni vill bidra med statistik (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan). Alla kommuner får givetvis tillgång till sin egen data.

Läs den första analysen från vårens datainsamling

Öppna lärresurser till webbinarium

I samband med eMedborgarveckan arrangerade Internetstiftelsen webbinariet Tänk säkert och agera smart på nätet. Till sändningen skapade Digidel och Regionbibliotek Östergötland en sammanställning av öppna lärresurser till föreläsningarnas teman.

Till lista med lärresurser och tips på upplägg för att se tillsammans

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kommande event

Tvärprofessionell träff, 12 november

Den 12 november 09:30-12:00 arrangerar Digidel ett erfarenhetsutbyte för offentliganställda som arbetar med vägledning i digital vardag. Vi vill bidra till en ökad tydlighet i det professionella omdömet som krävs i vägledningssituationen.

Anmäl dig till tvärprofessionell träff
 

Digital delaktighet – fokusområde på Internetdagarna, 26 november

Internetdagarna är en tvådagarskonferens online med en fin blandning av världstalare och spännande praktiker. Under den andra dagen arrangeras ett fokuspass med tema digital delaktighet:

  • Vem får bestämma över samhällets digitalisering?
  • Hur ska AI gynna den offentliga välfärden?
  • Den digitala vardagen – stora utmaningar och fantastiska möjligheter

Se programmet och köp biljett till Internetdagarna

PS. Du som har läst ända hit får 20 procent rabatt på biljetten till Internetdagarna med den här koden: INTERNET20

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kontaktuppgifter

Om du har frågor på något här eller vill tipsa om innehåll till kommande nyhetsbrev, kontakta oss!

Terese Raymond, nationell samordnare för Digidel
terese@digidel.se

Jonna Steinrud, verksamhetsutvecklare Digidel
jonna@digidel.se

 

Nyhetsbrevet publicerades den 13 oktober 2024